Vanavond ga ik uit eten met collega’s. Altijd een supergezellige avond! Maar wat ga ik eten? Ik ben vaak geneigd te denken: “Die keer dat ik uit ga eten, kijk ik nergens naar.”
Maar gisteren had ik een studiedag op mijn werk met lunch. En afgelopen zaterdag een prachtige bruiloft, met bruidstaart, diner en heerlijke hapjes. Zondag ontbijt in het hotel. Ik merk dit meteen op de weegschaal en ik merk dat als ik meer suikerrijke producten heb gegeten, ik het moeilijker vind deze te weerstaan. Dat komt omdat suiker dopamine afgeeft in de hersenen. Dopamine geeft je het gevoel van een beloning. Omdat dit een fijn gevoel is, wil je meer van deze suiker. Het duurt een paar dagen maar daarna merk ik dat ik door suikers (koolhydraten) te minderen meer energie krijg. Als ik weer in die flow zit gaat het goed. De ene persoon is gevoeliger voor koolhydraten dan de ander, vaak weet je wel van jezelf of je gevoelig bent voor koolhydraten of niet. Maar weten wil niet altijd zeggen dat het je lukt ernaar te handelen.
Hoe ga ik het aanpakken vanavond met het etentje?
Ik ga vandaag gewoon regelmatig eten. Ontbijt, lunch en ook 2 PowerSlim tussendoortjes, zodat mijn bloedsuikerspiegel op peil blijft en ik niet met grote honger aan tafel ga. Vaak gaat het daar al mis, als je honger hebt en het brood komt op tafel…
Ik besluit nu dat ik 2 gangen ga nemen. Een voorgerecht, waarschijnlijk een heldere soep of carpaccio bijvoorbeeld. En het hoofdgerecht wordt een salade of vis met groenten. Ik ga de frites laten staan en ook het toetje! Een heerlijk kopje koffie na is ook een ‘genietmomentje’!”
Het klinkt nu wel heel stoer hè? Wil je weten of het gelukt is? In de nieuwsbrief van deze week lees je meteen hoe het mij afging. Was ik tijdens het etentje net zo vastberaden als nu op dit moment?
En hoe vastberaden ben jij? Ik ben heel benieuwd!