Mensen die mij al langer kennen weten dat ik erg geïnteresseerd ben in de Chinese 5 elementenleer en de filosofie die hierbij hoort. Een onderdeel is Qi Gong, dit is de Chinese Bewegingsleer. Afgelopen week had ik de laatste les van de reeks. Een pittige les! Het ging me redelijk af tot bijna op het einde.
Ik werd een beetje licht in mijn hoofd, beetje misselijk… Klam zweet op mijn voorhoofd.
Ik probeerde door te gaan, wilde natuurlijk niet onderdoen voor de anderen maar flauwvallen was ook geen optie. Dus toch maar even gestopt, daarna weer door. Maar het ging toch niet goed en weer gestopt. De lerares gaf aan even te gaan zitten. Na een paar minuten even rustig gezeten te hebben, toegegeven aan het gevoel, was het over en kon ik het laatste stukje gewoon meedoen.
Falen
Voor mij voelt dit als falen. ‘Zie je wel, ik kan het niet’. De lerares gaf aan dat dit een Qi-reactie is. Tijdens de Qi Gong maak je blokkades los zodat de energie weer kan gaan stromen. Dus eigenlijk is dit heel positief! En toen bedacht ik: ‘Het is mijn overtuiging dat ik het moet kunnen, niet moet onderdoen voor een ander. Qi Gong gaat daar helemaal niet over. Het gaat niet over presteren. Het gaat er juist over dat je dicht bij jezelf blijft. Dat je jezelf wel uitdaagt maar niet ten opzichte van een ander’.
Overtuigingen
De overtuigingen die we in ons leven hebben meegekregen spelen ons vaak parten. Sommige zijn zo ‘echt’ dat we ze geloven. Ben jij jezelf bewust van je overtuigingen?
Overtuigingen die we hebben zijn eigenlijk gecreëerd door onze eigen gedachten. In je jonge leven kun je nog niet zo goed alle informatie die in je brein binnenkomt filteren. Tot de leeftijd van ongeveer 7 jaar nemen we eigenlijk alles over van onze ouders; de vooroordelen, de voorkeuren, emoties en hoe je hiermee omgaat, bepaalde gedragingen. Overtuigingen zijn niet aangeboren, die krijg je in je leven mee door je opvoeding en later ook via je vrienden, school, cultuur, omgeving enz. En deze kunnen steeds veranderen.
Onbewust
Als je bijvoorbeeld als kind vaak hoort dat je lelijk bent of langzaam of te druk, dan wordt dit onbewust opgeslagen. Als je dan volwassen bent, heb je heel veel informatie opgeslagen. Mooie maar ook minder mooie. De mooie overtuigingen geven je een goed gevoel, de minder mooie geven je een slecht gevoel. Deze overtuigingen bepalen wel voor een groot deel je gedrag. Als je altijd hebt gehoord dat je ‘te druk’ was, heb je je daar misschien wel aan aangepast en gedraag je je rustig. Of als je altijd gehoord hebt dat je lelijk was, ben je er misschien van overtuigd dat je geen partner kunt vinden. Als altijd werd gezegd dat je te dik bent, dan heb je misschien onbewust wel de overtuiging dat jij niet slank kunt worden.
Positief
Je hebt vast weleens gehoord dat ‘waar je in gelooft waarheid wordt’. Dus je begrijpt dat het dan belangrijk is om zoveel mogelijk positieve overtuigingen te hebben. De negatieve halen je alleen maar naar beneden…
Weet jij wat jouw overtuigingen zijn? Heel interessant om je daarvan bewust te zijn! Degenen die mijn PowerPost ontvangen, vinden hierin deze week een kleine oefening om je bewust te worden van je eigen overtuigingen.
Ontvang jij mijn PowerPost nog niet maar zou je dat wel graag willen? Klik hier om je aan te melden.