Het is heerlijk om nu door het bos te struinen. De kleuren, de paddenstoelen, de frisse wind. Het zijn allemaal clichés maar wel heerlijk. Ik heb altijd veel moeite met afscheid nemen van de zomer. Het feit dat de dagen korter worden, vroeg donker, buiten kouder, regen… Ik vind het een somber vooruitzicht maar als het eenmaal zover is en laten we eerlijk zijn, je kunt er niks aan veranderen, dan kan ik er ook van genieten.  

De blaadjes vallen van de bomen en ook voor ons is het tijd om los te laten. Bij de 5 elementenleer hoort de herfst bij het element metaal. We keren meer naar binnen. Ook vanwege de temperatuur natuurlijk maar ook in onszelf. We kijken naar binnen en maken de balans op. Wat is voor ons niet meer van waarde en kunnen we loslaten? 

Dus je mag laten gaan wat je niet meer nodig hebt. Maar wat vind ik dat moeilijk! Moeilijk om te laten gaan maar vooral ook moeilijk om te beslissen wat ik mag (beter kan) laten gaan… Ik was de laatste tijd wat emotioneel. Gedeeltelijk door de detox waar ik mee bezig was, maar ook door de herfst. Ik weet dat ik beslissingen moet nemen, maar de eeuwige twijfel speelt me parten en ik wil het graag goed doen voor iedereen. De emotie die bij metaal hoort is verdriet. Dus in de herfst wat emotioneel zijn is niet zo gek. En verdriet moet eruit. Nee, je hoeft niet altijd sterk te zijn! 

Door verdriet toe te laten en er als het ware doorheen te gaan, het te beleven, maak je ruimte. Ruimte voor nieuwe dingen. En dat is precies de andere kant die bij de herfst hoort. Vergeet niet om de waardevolle dingen te omarmen en geniet daar ook van. Geniet van wat je bereikt hebt, want dat heb jij namelijk zelf gedaan! Vergeet dat niet! 

Als je mijn nieuwsbrief ontvangt, dan vind je daarin deze week leuke oefeningetjes speciaal voor de herfst. Ontvang je mijn nieuwsbrief nog niet maar zou je dat wel graag willen? Klik hier om je aan te melden.