Hoe vaak horen we het woord mindset? Ik heel vaak. Als je gaat zoeken op internet kom je veel informatie tegen. Mindset is het Engelse woord dat staat voor je overtuiging over intelligentie en kwaliteiten. Deze overtuiging heeft invloed op je gedachten, gevoelens en gedrag. 

Groeimindset

We spreken over een vaste mindset als iemand denkt dat persoonlijke kwaliteiten vaststaan. Je bent met een bepaalde hoeveelheid intelligentie en kwaliteiten geboren. Als je een groeimindset hebt geloof je dat je kunt blijven verbeteren en ontwikkelen. 

Als coach en docent geloof ik natuurlijk in de groeimindset.

In mijn praktijk bij mijn klanten komt de mindset heel vaak terug. Meestal in de overtuigingen die negatief zijn over zichzelf, zichzelf klein houden of overtuigingen hoe anderen over hen denken, in deze context ook vaak negatief. 

Ook ik betrap mezelf erop dat ik denk: “Kan ik dat wel?” Of: “Die ander kan dat beter!”

Bij een ander kan ik makkelijk te zeggen: ‘Natuurlijk kun jij dat! Misschien moet je even oefenen en lukt het niet meteen, maar als je doorzet lukt het!’ En dat meen ik ook. Jezelf overtuigen is vaak wat lastiger…

Gedachten

Of als we het hebben over hoe wij onze gedachten ons laten beïnvloeden door anderen. Eigenlijk komt het niet eens door een ander maar we denken te weten wat een ander denkt! In de zin van: “Zie je wel, ik hoor er niet bij.” Of: “Zie je wel, ze vinden mij niet de moeite waard.” Is dat dan ook zo of maken we dat ervan in ons hoofd? En wie vindt dat je er niet bij hoort? Jijzelf misschien? En wie vindt jou niet de moeite waard? Jijzelf misschien? 

Een eerste stap is om je bewust te zijn te zijn van je mindset en hoe deze overtuigingen je kunnen beïnvloeden. Als je je bewust bent van deze overtuigingen kun je ze ook omkeren. Dat klinkt natuurlijk heel simpel en geloof me, ik weet dat dat niet zo is. Maar als je een begin maakt, dan is elke stap er één!

Keuzes

Stel dat je graag wil afvallen, dan is het van belang dat je anders gaat denken en daardoor ook andere keuzes maakt. ‘De knop moet om.’ Weet jij waarom je eet wat je eet? Eet jij uit gewoonte? Heeft eten ook te maken met hoe je je voelt? Hoe is je eetpatroon? Wat is jouw relatie met eten? Als je zondigt, weet je waarom je dat doet? Voel je je schuldig als je zondigt? Ben je bereid je eetpatroon voorgoed aan te passen? 

Of misschien speelt er nog iets anders mee; bepaalde gebeurtenissen of onverwerkte emoties? Of je bent even richting kwijt, zit met jezelf in de knoop… Dan moet je soms eerst daarmee aan de slag. Maar weet dat de belangrijkste stap die je kunt zetten de volgende is!  Vaak zal het een stap vooruit zijn, soms ook een stapje terug… Elke stap is belangrijk en brengt je waar je wil zijn!